Literarni natečaj Splet besed

MIKK Murska Sobota razpisuje literarni natečaj Splet besed 2021

Natečaj je podaljšan do 30. oktobra 2021.

Vabimo vse osnovnošolce, mlade v starosti od 15 do 29 let (dijake, študente, mlade zaposlene ali brezposelne) in tudi vse ostale starostne skupine, da prijavijo svoja izvirna dela, ki še niso bila javno objavljena, na literarni natečaj. Izbirali bomo kratko prozo in poezijo. 

Natečaj predvideva 4 različne kategorije, v katerih se bodo lahko avtorji potegovali za nagrade in nazive:

 • Kategorija: Najboljša pesem osnovnošolcev
 • Kategorija: Najboljša kratka zgodba osnovnošolcev
 • Kategorija: Najboljša pesem mladih/odraslih
 • Kategorija: Najboljša kratka zgodba mladih/odraslih 

Za vse potencialne prijavitelje bo organiziran tudi spletni informativni dan, ki bo potekal v torek, 18. maja 2021 ob 14:00, na spletni platformi ZOOM. Prijavo na informativni dan pošljite najkasneje do 18. maja 2021 do 12:00 na elektronski naslov miha.lendvaj@mikk.si.  

Vsa vprašanja glede natečaja lahko pošljete na miha.lendvaj@mikk.si.

Navodila

Pošiljanje prispevkov

Vse prispevke pošljete v zapečateni kuverti s pripisom “Ne odpiraj – prijava na literarni natečaj Splet besed 2021” po pošti, naslovljeni na:

MIKK Murska Sobota 

Trubarjev drevored 4

9000 Murska Sobota

Pomembno: Poslanih del ne prepogibajte in ne podpisujte zaradi zagotavljanja anonimnosti pri ocenjevanju del s strani komisije. V kuverto vložite izpolnjen A4 list, ki naj obvezno vsebuje naslednje podatke: 

 • ime in priimek avtorja,
 • stalni ali začasni naslov prebivanja,
 • starost avtorja,
 • kontaktni elektronski naslov avtorja ali skrbnika (v kolikor je avtor mladoletna oseba),
 • kontaktna telefonska številka (ni obvezno).

Vsebinska navodila

Vsak avtor lahko na natečaju sodeluje z največ tremi pesmimi in/ali kratkimi zgodbami. Avtor lahko prijavi tako 3 pesmi kot tudi 3 kratke zgodbe. Vsako poslano delo bo ocenjeno posebej. Tema in žanr del sta poljubna. 

Dolžina in oblika besedila

Posebne zahteve glede oblike/formata posredovanih del predvidevajo naslednje omejitve:

 • Osnovno merilo velikosti uporabljenega medija/papirja je papir dimenzij A5.
 • 1 pesem je lahko na največ 2 straneh formata A5.
 • Kratka zgodba je lahko na največ 4 straneh formata A5.
 • Vsi prispevki naj bodo natipkani na računalnik in napisani s pisavo Times New Roman v velikosti 11.

Strokovna komisija

Literarna dela bo ocenjevala strokovna komisija, ki jo bodo sestavljali Lučka Zorko, Robert Titan Felix in Denis Škofič. Komisija bo prijavljena dela ocenjevala v dveh delih. 

Lučka Zorko je pesnica in pisateljica, rojena 1981 v Murski Soboti. Ukvarja se z lektoriranjem, pisanjem literature in še z marsičim drugim. Piše poezijo, prozo in otroško literaturo. Do zdaj je izdala štiri pesniške zbirke: Reciklaža kosti – 2001, Obdukcija srca – 2004, Karavana – 2006 in Vreščeče čeri – 2011, roman Božji delec – 2013, kratko zgodbo v zbirki Štirje v soavtorstvu s F. Lainščkom, M. Rošem in M. Tirš – 2002 in samostojno zbirko kratke proze Divja noč – 2016 ter tri tekste za mlajše bralce: Grimolda – v soavtorstvu z Robertom Titanom Felixom, 2008, Plavček – 2013 in Žirafek Željko – v soavtorstvu s Tomažem Verdevom, 2018. Njena dela so vključena v  nekaj zbornikov in antologij. Prevodi njenih pesmi v italijanščino, madžarščino in poljščino so bili objavljeni v tujih literarnih revijah in knjižnih antologijah. Svoja dela revialno občasno objavi v Dialogih, Sodobnosti in Literaturi. Leta 2009 je na pesniškem turnirju v Mariboru prejela nagrado vitezinja poezije. Trenutno živi in ustvarja v Murski Soboti. Je mentorica mladim literarnim ustvarjalcem v Pomurju, velikokrat je članica kakšne lokalne komisije za literarne natečaje, piše pa tudi spremne besede. Aktivna je v Društvu Panonetum: pot k samozadostnosti, kjer se ukvarjajo s permakulturo, zanimajo pa jo tudi ostale umetnosti in naravoslovna znanost.

Robert Titan Felix, 1972, slovenski pisatelj, pesnik, prevajalec in urednik. Diplomiral je iz slovenskega jezika s književnostjo na Filozofski fakulteti Maribor. Je nekdanji urednik za literaturo pri reviji Dialogi, aktualni urednik pri reviji Provinca in vodja založbe Volosov hram. Prozna dela: Kri na dlaneh, Sanja in samostan, Pontifikat: prilika o sestopu, Volosova čreda, Graščina: gotska povest, Prvi prihod in Povedati moraš ime: gotska povest. Njegova romana Sanja in samostan ter Pontifikat: prilika o sestopu sta se uvrstila med deseterico nominirancev za nagrado za najboljši roman preteklega leta kresnik, roman Sekstant v soavtorstvu s Štefanom Kardošem in Normo Bale pa med peterico. Posamezni deli njegovih besedil so prevedeni tudi v nekaj tujih jezikov. Pesmi pa so zbrane v sedmih samostojnih pesniških zbirkah, od katerih zadnja iz leta 2021 nosi naslov Vsakdanjosti in prinaša ravno umetniško dovršene songe, izmed katerih sta prva dva izvedena, preostali pa se pripravljajo za produkcijo in promocijo. 

Denis Škofič (1985) je pesnik, pisatelj in literarni kritik. Na Filozofski fakulteti v Mariboru je diplomiral iz slovenskega jezika s književnostjo. Objavlja za različne literarne revije ter druge tiskane in spletne medije. V letu 2013 je pri založbi Beletrina izdal svoj pesniški prvenec Sprehajalec ptic, ki je naletel na izjemen sprejem tako pri bralcih kot kritikih, bil nominiran za Jenkovo nagrado in kritiško sito. Na začetku leta 2018 je pri Cankarjevi založbi izšla njegova druga pesniška zbirka – Seganje, s katero se je uvrstil na širši seznam nominirancev za Jenkovo nagrado. S kratkimi zgodbami je bil uvrščen v zbornik mednarodnega Festivala prihajajoče literature Alpe Adria z naslovom Vrane, čečkarije in konfeti (Litera, 2017) ter antologijo Petdeset izbranih kratkih zgodb avtorjev in avtoric, rojenih po 1980 (Dialogi, 2019). Leta 2014 je bil gost festivala refleksije in prevoda poezije − Pranger, večkrat pa tudi finalist pesniškega turnirja, ki ga je leta 2019 tudi osvojil in s tem postal vitez poezije. Istega leta je bil gost mednarodnega festivala Stih u regiji v Zagrebu ter rezident v mednarodnem projektu Odisejevo zatočišče (The Ulysses’ Shelter). V sklopu tega projekta je izšla tudi trojezična antologija s pesmimi udeležencev. Sodeloval je v prevajalskem projektu med Slovenijo, Češko republiko in Slovaško, rezultat katerega je bila antologija Slovensko-češko-slovaška pesniška republika (Center za slovensko književnost, 2020). Na začetku leta 2021 je pri grški založbi Thraka izšel prevod zbirke Seganje, ki nosi v grškem prevodu naslov Βουτιές. Njegove pesmi so prevedene v angleščino, madžarščino, hrvaščino, makedonščino, češčino, slovaščino in grščino. Živi in ustvarja na Dolnji Bistrici v Prekmurju.

Zaključek natečaja in potek ocenjevanja

Rok za oddajo prispevkov je 30. oktober 2021 do 24:00, kar pa še ni zaključek natečaja. Vsa prispela dela bodo pregledana in ocenjena s strani strokovne komisije za zaprtimi vrati. Ta ocena bo predstavljala 60 % končne ocene literarnega dela. 

Drugi del ocenjevanja bo izveden v živo pred strokovno komisijo in občinstvom v obliki polfinalnih literarno-glasbenih večerov, ki bodo potekali predvidoma na Grajskem dvorišču Gradu Murska Sobota. Na polfinalnih večerih bodo avtorji predstavili svoja dela in jih zagovarjali pred strokovno komisijo. Ta drugi del ocenjevanja bo predstavljal 40 % končne ocene literarnega dela. O datumu in poteku polfinalnih večerov bodo avtorji obveščeni po elektronski pošti.

Natečaj se bo zaključil s finalnim glasbeno-literarnim večerom, kjer bo potekala razglasitev zmagovalcev v kategorijah:

 • Najboljša pesem osnovnošolcev
 • Najboljša kratka zgodba osnovnošolcev
 • Najboljša pesem mladih/odraslih
 • Najboljša kratka zgodba mladih/odraslih 

Na finalnem večeru bo predstavljen tudi zbornik, v katerem bodo objavljeni vsi prispevki vseh avtorjev, ki bodo sodelovali na natečaju. Zbornik natečaja bo na voljo v fizični/tiskani obliki in v digitalni obliki v dokumentu .pdf, ki bo dostopen na MIKK-ovi strani www.mikk.si

Nagrade

Vsi udeleženci natečaja bodo kot nagrado prejeli objavo njihovih del v zborniku Splet besed 2021. Zmagovalci kategorij najboljša pesem odraslih in najboljša kratka zgodba odraslih bodo prejeli pokal, nagrado v vrednosti 40€, majico in povabilo v pogovorno oddajo Splet besed. Zmagovalci kategorij najboljša pesem osnovnošolcev in najboljša kratka zgodba osnovnošolcev bodo prejeli pokal, nagrado v vrednosti 40€ in majico.

DELI