Arhiv oddaj Splet besed

HELENA ZEMLJIČ
Predstavitev poezije Helene Zemljič. Avtoričino branje svoje poezije in pogovor o pesnjenju, notranji strukturi pesmi, iskanju lepote, življenju pesnice in pesnika z ramo ob rami, določenosti prostorov in pestrosti mlade ustvarjalnosti v Sloveniji. 
ALEŠ ROPOŠA ALEXIO (Novo upanje)
Predstavitev zbirke kratke proze Novo upanje (Volosov hram, 2020) pisatelja Aleša Ropoše Alexia. Avtorsko branje iz knjige in pogovor z avtorjem o pisanju, humorju, življenju in smrti, ljubezni in pa tudi o lutkah, filmu in še čem. 
VANJA LEBAR (Madam E 2)
Pogovor s pesnico in pisateljico Vanjo Lebar in predstavitev njenega romana Madame E 2. Avtorsko branje iz romana in pogovor o čipih, kvadratih, sanjah, duhcih, kristalnih kroglah, magiji, Milanu, modi, plesu, beračih in bogataših, otrocih in starcih, tržnikih in brenkačih, sodobnem digitaliziranem in starem tradicionalnem svetu … predvsem pa o ljubezni.
LEA V. GOLUB (Zajček Rajko in mega medvedek)
Predstavitev slikanice Zajček Rajko in mega medvedek (2021) slovenistke in pisateljice Lee V. Golub ter ilustratorke Tine Branšperger. Pogovor o otroški literaturi, razvoju slikanice od spočetja do rojstva, založništvu, načinih izdaje knjige, promociji in spremljevalnih aktivnostih ob knjigi, pa tudi o vezi med avtorjem in ilustratorjem, pomenu zgodb prostora in o tovarni Mura ter njenem pomenu za prekmurski prostor. 
KLARISA JOVANOVIĆ (Izgnana; Telovadec Nikolaj prežene tolovaja; Gorila na luni)
Predstavitev pesniške zbirke Izgnana (KUD AAC Zrakogled, 2018) pesnice, pisateljice in glasbenice Klarise Jovanović. Avtorsko branje pesmi iz knjige in novih pesmi »iz delavnice«. Pogovor o zapuščanju domačega (v jeziku in nasploh), izstopu iz starega v novi svet, tradiciji, mitologiji, bivanju v jeziku, občutenju novega in izumljanju sebe, o mladinski literaturi in slikanici Telovadec Nikolaj prežene tolovaja (Malinc, 2020), pa tudi o prevajanju nasploh in aktualni prevajalski izkušnji z romanom Gorila na luni (Malinc, 2020)

ALEŠ JELENKO ((Ne)obstoj, Zgodbe iz podtalja)
Predstavitev pesniške zbirke (Ne)obstoj (Volosov hram, 2018) in zbirke kratke proze Zgodbe iz podtalja (Volosov hram, 2020) pesnika in pisatelja Aleša Jelenka. Avtorsko branje iz omenjenih knjig in pogovor o mejnih temah v literaturi, ekscesnih zgodbah in likih, različnih pesniških legah in stilih, sodobni in klasični literaturi ter izmuzljivi esenci umetnosti. 
DENIS ŠKOFIČ (Sprehajalec ptic, Seganje)
Pogovor s pesnikom in pisateljem Denisom Škofičem. Avtorsko branje pesmi iz pesniških zbirk Sprehajalec ptic(Beletrina, 2013) in Seganje (Mladinska knjiga, 2017). Prestavitev omenjenih knjig in branje novih pesmi »iz delavnice«, pogovor pa se vrti okoli pomena metafore, prostorov in krajin v poeziji, pesnikovega prestopanja iz resničnosti v literarnost in izgradnje njegove literarne osebe preko opusa.
DENIS REŽONJA (Poezija pepela)
Predstavitev pesniške zbirke pesnika in glasbenika Denisa Režonje: Poezija pepela (Volosov hram, 2021) in avtorsko branje pesmi. Pogovor o tradicionalnih pesniških oblikah, romantiki, sonetu, vilaneli, baladi, izumljanju novih pesniških oblik, strukturi, ritmu, povezavi med poezijo in glasbo in romantičnem občutenju sveta.
TONJA JELEN (Pobalinka; Greva, ostajava, saj sva)
Pogovor s pesnico Tonjo Jelen. Avtorsko branje pesmi; predstavitev pesniških zbirk Pobalinka (Litera, 2016in Greva, ostajava, saj sva (Kulturni center Maribor, 2020). Pogovor z avtorico o bolečini, meji, pobegu, materinstvu, ženskosti in ženskem gibanju v literaturi, pa tudi o učinku poezije na svetno ter obratno.
CVETKA BEVC
Predstavitev romana Sence (Droplja, 2020) in avtorsko branje odlomka. Pogovor o romanu in njegovem ozadju ter nastajanju, zgodovinskem okviru, odrešitvah, (ne)arhetipskih prijemih, ljubezni, življenju likov po koncu pisanja, pa tudi optimizmu, (ne)verjetnostih in pisateljskem poslanstvuAvtorsko branje iz zbirke kratke proze Izpovedi črnega mačka (Volosov hram, 2020) ter pesniške zbirke In vendar sem (Pivec, 2020). 

DELI