SPLET BESED

Splet besed je spletna pogovorna oddaja, ki jo skupaj pripravljava MIKK Murska Sobota ter pisateljica in urednica Lučka Zorko. Na »sporedu« je vsako drugo sredo ob 18. uri.

Naša želja je bila obogatiti prostor z vsebinami iz sodobne književnosti, ki so v zadnjem obdobju predvsem v Prekmurju močno upadle, pa tudi spodbujati književno ustvarjalnost in razmislek o literaturi, iz katere izhajajo tudi širša vprašanja. Literatura se je namreč vselej spraševala bistvene reči in s tem v ljudeh prebujala živega duha, ki misli, čuti in deluje, kar je danes še kako potrebno. Ideja za spletne oddaje je zrasla iz začetne želje po literarni delavnici za mlade književne ustvarjalce, ki pa je bila zaradi razmer odpovedana; namesto tega smo se odločili za pogovorne oddaje o književnosti, ki bi lahko navdihnile gledalce in k ustvarjanju spodbudile tudi kakšnega mladega pisca. Sama zasnova za oddaje, ki potekajo preko spletne aplikacije Zoom, je posledica trenutnih razmer, saj dogodkov ni mogoče izvajati v živo, kot smo si spočetka želeli. Zato smo izkoristili dobre strani medija: da si lahko oddajo ogleda večje število ljudi z vseh koncev Slovenije, da se posnetki (oddaja sicer poteka v živo v Zoomu, gledalcem pa se predvaja na Facebook strani MIKK-a) lahko arhivirajo in so na ogled tudi še za nazaj, gostje jih lahko delijo in jih razširjajo po omrežju, možno jih je tudi komentirati in pod njimi lahko poteka razprava. 

Oddaja je namenjena tako predstavitvi mladih, še neuveljavljenih avtorjev leposlovnih del (proze, poezije, dramatike in otroške literature) kot tudi ustvarjalcev lokalne regije (in tudi širše), ki imajo zanimiv opus in v lokalnem okolju še niso bili dovolj izrazito zastopani. Ne omejujemo pa se samo na ustvarjalce iz regije, ampak vključujemo vse, ki so dovolj zanimivi, da lahko z njimi ustvarimo ploden, navdihujoč in razmisleka vreden dialog. Zanimajo nas tudi ustvarjalci, ki se na kak drug način ukvarjajo s pisano besedo (prevajalci, uredniki itd.), skratka vsi, ki lahko v naš premislek o literarnem dodajo kaj svežega, novega, še ne slišanega. V posamezni oddaji se trudimo predstaviti avtorja z več plati, v ospredje pa vsakič postavimo izbrano delo (pesmi, izdana knjiga itd.). Del oddaje je namenjen avtorskemu branju po lastnem izboru avtorja (odlomek iz proze, sklop pesmi …). Občasno bomo v posebnih oddajah predstavili tudi kakšno novo literarno delo, obeležili kako spominsko obletnico in priredili kakšen večer branja literature v živo. Trudimo se, da so pogovori sproščeni, spontani in da nam avtorji povedo še kaj več od tega, kdaj so začeli pisati in kaj jih navdihuje. 

Celoten arhiv oddaj je dostopen na zavihku ”Arhiv oddaj”.

DELI