Poletje v MIKKu

V prostorih MIKK se je 3. 6. 2024 odvijala tiskovna konferenca, na kateri so bili predstavljeni prihajajoči projekti. 

Sporočilo za medije objavljamo v celoti:

DELOVANJE 

MIKK je javni zavod, ki mu je ustanovitelj Mestna občina Murska Sobota za delovanje v letu 2024 zagotovil 152.800 evrov, s čimer pokrivamo stroške dela in materialne stroške delovanja. Neposrednih programskih sredstev nimamo, kakor tudi v preteklosti ne, ampak programske vsebine pokrivamo s projektnim financiranjem in lastnim tržnim deležem, kar je precej variabilen način sestavljanja in pokrivanja programa. Od teh sredstev dobimo od Ministrstva za kulturo 7.500 evrov za projekt Alternativne godbe, 13.475 evrov od Urada za mladino za pokrivanje programa za mlade, praviloma pa smo uspešni tudi na mladinskih in kulturnih razpisih Mestne občine Murska Sobota. Velik del financiranja predstavljajo tudi projektna sredstva, ki so namenjena neposredno pokrivanju materialnih stroškov projektov (Evropska solidarnostna enota, mladinska izmenjava 2024, Europe Direct), Mestna občina Murska Sobota pa nam je za letošnje leto odobrila projekta Otroško pustovanje in Družinski piknik. 

Tako se za delovanje moramo zahvaliti tudi prizadevnosti zaposlenih, odzivnosti okolja, kakor tudi sponzorjem; na tem mestu bi izpostavili Bevog, Pomgrad, Lušt, in Betonske izdelke Mešič, ki so nam pomagali pri prenovi terase. Vsem se najlepše zahvaljujemo. 

DRUŽINSKI PIKNIK 2024

MIKK Murska Sobota v sodelovanju z Mestno občino Murska Sobota prireja prireditev Družinski piknik 2024, ki bo potekala v soboto 8. junija 2024 med 10:00 in 14:00 uro v Mestnem parku Murska Sobota. Letos bo dogajanje skoncentrirano ob drevoredu, prijavljenih je že več kot 25 organizacij, društev. Aktivnosti na prireditvi bodo obsegale nastope na glavnem odru, kreativno-ustvarjalne delavnice in spretnostne poligone, predstavitve dejavnosti organizacij, ulične gledališke predstave in animacije ter zabavo na 2 napihljivih igralih. Na glavnem odru se bosta zvrstili dve gledališki predstavi gledališča Pravljičarna, in sicer: Čarovničkin prvi čarobni urok ter O dimnikarčku, ki je srečo iskal. Poleg gledaliških predstav bodo na sporedu tudi nastopi vrtca, osnovnih šol, plesne šole Zeko, bobnarske delavnice, mažoretk idr.

»NA PREŽI« 

Murska Sobota bo v organizaciji MIKK v letošnjem letu znova vključena kot partnersko mesto v projekt Slovenski dnevi knjige 2024 »NA PREŽI«. Prireditev se bo odvijala od četrtka, 13. junija, do sobote, 15. junija 2024, z bogatim literarnim in spremljevalnim programom, med katerim bodo tudi sejemska knjižna ponudba in skupinska branja, zato založnike in avtorje še vedno vabimo k sodelovanju v treh sklopih: centralna distribucija, samostojna stojnica, in sodelovanje na skupinskih branjih. 

CENTRALNA DISTRIBUCIJA: Poudarek sejemske ponudbe bo na delih sodobnih avtorjev v okviru centralne distribucije, s čimer želimo prispevati k ozaveščanju o kvaliteti sodobne literarne ustvarjalnosti. Centralno distribucijo bomo zagotovili iz razloga, ker bi neposredna prisotnost z lastno stojnico in s tem povezani stroški marsikateremu založniku onemogočilo sodelovanje. Vsaka zainteresirana založba se lahko prijavi z do 15 naslovi, izdanimi v zadnjih treh letih. Za stroške centralne distribucije mora posamezna založba prirediteljem priznati 35-odstotni rabat od prodaje in zagotoviti dogovorjeno količino prijavljenih del. 

SAMOSTOJNA STOJNICA: Vabimo založnike, da se kot ponudniki knjižne produkcije predstavijo na Slovenskih dnevih knjige Murska Sobota. Sejemska ponudba bo potekala v petek, 14. junija 2024, od 17. do 20. ure na MIKKovi terasi, ter v soboto, 15. junija 2024, od 9. do 14. ure na grajskem dvorišču v Murski Soboti (v primeru slabega vremena v prostorih MIKK). Samostojno sodelovanje nima omejitve pri obsegu in naravi ponudbe, organizator pa vam bo zagotovil stojnico v okviru sejemskega prostora. Strošek stojnice za prijavitelja znaša 150 evrov. 

SKUPINSKA BRANJA AVTORJEV: Vabimo avtorje, da se udeležijo skupinskih branj. Prireditve bodo potekale s skupnim vodenjem, vsak prijavljeni avtor pa ima za svojo predstavitev na razpolago 5 minut. Prireditelj si v primeru prevelikega števila prijav dopušča možnost omejitve števila nastopajočih in naknadnega izbora. Pri izboru bo prvi kriterij vrstni red prijave. Razporeditev po posameznih sklopih opravi organizator. (Prijavnice za posamezne sklope najdete na spletni strani MIKK.) 

PROGRAM 

V četrtek, 13. 6. 2024, ob. 19. uri se bo v prostorih MIKK odvijal pogovor s strokovnjakinjo za otroško in mladinsko književnost in programsko vodjo festivala Oko besede red. prof. dr. Dragico Haramija. Z gostjo bo po literaturi za mlade listala mag. Norma Bale. V petek, 14. 6. 2024, se dogajanje seli na našo čudovito teraso najprej s knjižnim sejmom, ob 18. uri pa bomo prisluhnili osrednjemu gostu festivala, mlademu pesniku Maticu Ačku in njegovemu pesniškemu prvencu Rekviem za sneg. Pogovor z avtorjem bo vodila pesnica in pisateljica Lučka Zorko. Po nastopu sledi skupno branje prijavljenih avtorjev. NA PREŽI 2024 v Murski Soboti bomo zaokrožili z bogatim sobotnim dogajanjem na grajskem dvorišču, kjer se bo knjižnemu pridružil še sejem stripov. Dogajanje na odru bo prav tako pestro. Ob 10.00 nas bo obiskalo Lutkovno gledališče PUPILLA s predstavo za otroke MALA KOKOŠKA PEČE KRUH, po predstavi bomo prisluhnili novitetam na področju otroške in mladinske književnosti prijavljenih avtorjev in založnikov. Ob 11.30 nas bo s strnjenim glasbeno-performerskim nastopom obiskala mini založba Kluba KU KU: Bojan Tomažič, Peter Andrej, Mojca Andrej in Bojan Sedmak. Dogajanje bomo ob kavici sklenili z branjem prijavljenih avtorjev. 

IGRIVI PARK

Kljub temu da letos v proračunu ni sredstev za izvedbo Igrivega parka, smo se odločili, da bomo tudi letos organizirali aktivnosti za mlade in otroke, vendar v nekoliko drugačni obliki. Kot mladinski center čutimo pomembnost ponudbe tovrstnih vsebin mladini v našem okolju, saj je bil Igrivi park dragocen projekt, namenjen otrokom in mladostnikom v Mestni občini Murska Sobota, z raznovrstnim programom delavnic, rekreativnih aktivnosti in zabavnih dogodivščin. Mladim v naši občini bomo tako zagotovili kreativne in poučne aktivnosti. Zavedamo se, kako pomembno je, da mladi imajo možnost sodelovanja v ustvarjalnih dejavnostih ter pridobivanja novih izkušenj in znanj. 30. 5. 2024 je bil dan javni poziv za sodelovanje organizacij in društev, ki bo odprt do 17. 6. 2024, z odzivom smo zelo zadovoljni. Igrivi park bo potekal od 1. 7. 2024 – 26. 7. 2024 ter od 5. 8. 2024 – 24. 8. 2024, od ponedeljka do petka od 10.00-13.00.

POLETJE NA GRAJSKEM DVORIŠČU 

Poletje je čas, ki prinaša svežino, raznolikost in obilico zabave, združevanje kreativnosti in umetnosti. Tako smo v MIKK-u pripravili poletni program, kjer se bo za vsakogar našlo nekaj. 

Letošnje poletje bomo v MIKK-u gostili številne dogodke, ki bodo obogatili poletne dni v mestu. Že takoj po koncu Festivala Soboški dnevi bomo v MIKKu odprli razstavo Gregorja Purgaja, junijsko dogajanje pa zaključujemo z dogodkom z elektronsko glasbo LAB LEAK vol.2. Dogajanje v juliju in avgustu bo tudi letos osredotočeno na grajsko dvorišče ter na krasno prenovljeno MIKKovo teraso. Pripravljamo vse od koncertov na prostem v ciklu projekta Alternativne godbe do različnih delavnic v sklopu Igrivega parka, nadaljevale se bodo sobotne lončarske delavnice, izvedena bo tudi trodnevna delavnice analogne fotografije pod mentorstvom mladega študenta fotografije na Akademiji za likovni umetnost Reneja Ketiša, v poletnih mesecih sledita otvoritvi še dveh razstav v sklopu projekta Odprto obrobje. Grajsko dvorišče in MIKKova terasa bo gostila kultivatorje (to so sproščeni kulinarično- glasbeni dogodki), poslušalnice ter filmske večere odličnih evropskih filmov pod okriljem Informacijske točke Europe direkt Pomurje. V mesecu avgustu se bo na grajskem dvorišču tudi letos odvil dvodnevni glasbeni festival Nindri Indri, konec meseca avgusta pa je kot že leta poprej rezerviran za Festival sodobnega plesa Fronta. Prav gotovo pa bo poleti še kak dogodek več, saj smo v MIKKu zelo odprti za zunanja sodelovanja in pobude.

PRENOVA TERASE 

Celotna zasnova in dizajn prenove MIKKove terase temelji na DIY (“naredi sam”) konceptu, cilj pa nam je bil izdelati estetsko privlačne in udobne klopi, ki bodo dopolnjevale Mikkovo teraso, ter se celostno infiltrirale v samo podobo murskosoboškega parka. 

Poudariti moramo, da je bila v stroškovnem smislu izjemno gospodarna, saj smo se zanesli na lastne sile, seveda pa te prenove ne bi bilo brez podjetja Betonski izdelki Mešič, na katere smo se obrnili z donatorsko prošnjo in so nam tudi kvalitetne in lične modularne zidake, ki so osnova celotne prenove, podarili, tako da se jim tudi na tem mestu iskreno zahvaljujemo, kakor tudi mlademu strokovnjaku Andreju Barberju, ki nam je pomagal pri montaži. 

MIKK Murska Sobota

DELI