Ta veseli dan kulture v MIKKu z Normo Bale

Nedelja, 3. december 2023
MIKK Murska Sobota
ob 17.00
__________________
V okviru projekta Ta veseli dan kulture v MIKK Murska Sobota pripravljamo predstavitev novega romana Norme Bale AGREGAT.
Roman AGREGAT pisateljice Norme Bale bralca odpelje v svet sodobne slovenske politike. Skozi večinoma prvoosebno pripoved spremljamo učitelja naravoslovja in tehnike, Miroslava Gumpeka, ki se pridruži novonastali stranki, ki jo ustanovijo veterani vojne za Slovenijo, trdno odločeni, da bodo prevetrili zatohlost slovenske politične scene. Gre za napeto, mestoma groteskno zgodbo, politično-gospodarsko kriminalko, ki jo avtorica podaja z izvrstnim, subtilnim humorjem.

Pogovor z avtorico bo vodila Lučka Zorko, glasbeni gost dogodka pa bo Iztok Rodež, član glasbene skupine džeZZva.

Pedagoginja, kolumnistka in pisateljica Norma Bale (1972) je na Filozofski fakulteti Univerze v Mariboru diplomirala iz slovenskega in nemškega jezika ter književnosti in magistrirala iz novejše slovenske književnosti. Pedagoško je največ delovala v avstrijskem prostoru kot lektorica za slovenski jezik na Univerzi Karla in Franca v Gradcu ter na Prevajalskem inštitutu v Gradcu in kot učiteljica slovenskega jezika na južnem Štajerskem. Zaposlena je na gimnazii Borg v avstrijski Radgoni. Pomembno je prispevala k uveljavitvi in popularizaciji slovenskega jezika v Radgonskem kotu. 

Osem let je vodila zavod za kulturo, turizem in promocijo Kultprotur. Na slovensko literarno prizorišče je stopila na začetku tega tisočletja z objavami pripovedne proze v literarnih revijah in skupinskem romanu Sekstant (2002), ki so ga pripravili skupaj s Štefanom Kardošem in Robertom Titanom Felixom in je bil naslednje leto uvrščen med pet finalistov za nagrado kresnik. 
Literarno pot je nadaljevala z dvojezično slikanico Rdeči balon/Der rote Ballon (2005), s knjižno objavo večkrat uprizorjene drame Halka (2006), z zbirko kratkih zgodb v slovenščini in porabščini Ptice dronovke (2021) in z romanoma Karamel (2013) in Agregat (2023). Je publicistka in kolumnistka.

DELI