Digitalna generacija predstavlja projekt za dvig in okrepitev digitalnih kompetenc mladih ter pridobivanje znanja in kritične miselnosti na področju digitalizacije.

Usposabljanje ponuja celovit pregled digitalnih kompetenc in digitalnega okolja, kjer udeleženci razvijajo veščine prepoznavanja resničnih informacij na internetu, oblikovanje profesionalne spletne prisotnosti, kritičnega razmišljanja o vplivi internetnih vsebin, ter praktično uporabljajo orodja umetne inteligence za izboljšanje svojih komunikacijskih veščin, vključno z ustvarjanjem vizualnih sporočil in podcastov. Vsebina usposabljanja podpira razvoj digitalnih kompetenc za osebno in profesionalno rabo v digitalni dobi.

Čeprav smo v današnjem času ljudje digitalno vedno bolj pismeni, predvsem to velja za mlade, pa smo tudi vedno več časa priklopljeni. Zaradi tega je zelo pomembno, da mlade ozavestimo tako o priložnostih, kot tudi nevarnostih, ki jih digitalizacija prinaša.

Usposabljanje je sestavljeno iz štirih modulov, ki bodo potekali med 24. in 27. oktobrom 2023 v MIKK-u, v murskosoboškem gradu.
Zaželena je prisotnost na vseh modulih, saj se bodo podane vsebine nadgrajevale.

PROGRAM:
1. MODUL: torek, 24.10.2023 ob 9.00 
– uvodni teoretični dan
– predstavitev projekta in temelji mladinskega dela ter predstavitev mladinskega centra MIKK
– Kaj so digitalne kompetence?
– “Kdo sem na internetu?”- prisotnost na družbenih omrežjih; identiteta, ki nam jo nudi email (vzpostavitev osebnega profesionalnega emaila, ki ga lahko uporabljamo celo življenje); identiteta, ki nam jo nudi digitalno potrdilo (kaj digitalno potrdilo je, kako do njega in kaj nam omogoča)
– Kako internet uporabljam sam? (delavnica povratnih informacij)
– zaključek in evalvacija
______________________
2. MODUL: sreda, 25.10.2023 ob 9.00
– digitalno komuniciranje
– Kaj je na internetu res in kaj ne? – Skrivljena realnost, ki jo predstavljata Instagram in Tik Tok ; Fake news (ugotavljanje realnosti novic na primerih); Znamo prepoznati AI generirane slike?
– Orodja AI; razprava- kje vidimo prednosti in slabosti AI? Smo jih že uporabili? Če ja, zakaj?
– Uporaba Chat GPT (tekst)
– Uporaba FOTOR (slike)
– Uporaba Murf.ai (zvok)
– Canva in predstavljena AI orodja; predstavitev in navodila za uporabo ter prosta priprava lastnega vizualnega sporočila
– zaključek in evalvacija
_______________
3. MODUL: četrtek, 26.10.2023 ob 9.00
– Digitalno mladinsko delo
– digitalna participacija: Kje smo aktivno na spletu
– Digitalno mladinsko delo: možnosti in funkcije, dialog z mladimi o potencialu vzpostavitve digitalnega mladinskega centra
– pregled digitalnih mladinskih centrov
– aktivnosti mladinskega dela: kaj si želimo na spletu in v lokalni skupnosti
– zaključek in evalvacija
_______________________________
4. MODUL: petek, 27.10.2023 ob 9.00
– podcast: razprava z mladimi o podcastih in delavnica priprave na snemanje podcasta. Delavnica izbora tematike podcasta
– snemanje podcasta
– digitalno orodje za spremljanje mladinskega dela
– zaključek usposabljanja
________________________________
Udeležba na usposabljanju je brezplačna, so pa obvezne predhodne prijave na info@mikk.si, do najkasneje petka, 20. oktobra 2023.

Se že veselimo vaše udeležbe in aktivnega sodelovanja.

* Usposabljanja z naslovom Digitalna generacija mladinskih centrov MIKK Murska Sobota organizira v sodelovanju z Mrežo MAMA.

DELI