MIKKlab: Nimetu feat. Alja Petric

MIKK Murska Sobota
Sobota, 17. junij 2017
MIKKov klubski prostor
20.00
Vstop prost!

NIMETU feat. Alja Petric – “Polet iz Votline”

Koncert v temi s prostorskim zvokom

V posebnem koncertu v (pol)temi se dvignemo iz (Platonove) votline in svet dojamemo onkraj senc. Izvajalec ni pomemben; fokus je na izkustvu občinstva.

Občinstvo sede različno orientirano v temo intimnega klubskega prostora, večplastna zvočna izvedba pa poslušalcem omogoči, da odpotujejo v notranje imaginarne svetove.

Večkanalna elektro-akustična kompozicija je sestavljena iz poliritmičnih struktur, minimalističnih in ambientalnih pasusov ter intenzivnih, prvobitnih improvizacij, ki jih avtor izvaja v živo. Delo vsebuje akustične in elektronske inštrumente, s poudarkom na tolkalih (frame drums, Korg Wavedrum, udu boben, itd.), klarinetu ter “indijanskih” (Native American) piščalih. Poleg običajnih inštrumentov in elektronike je v kompozicijo vtkanih tudi nekaj zelo posebnih t.i. zvočnoterapevtskih glasbil, kot so Crystal Harp ter Koshi bells.

Posebna gostja Alja Petric bo tokrat izvedbo “Poleta” obogatila s svojim vokalom, piščalmi in drugimi “šamanskimi” zvočili.

Zvok prihaja iz vseh smeri, občinstvo spremlja koncert z zaprtimi očmi, glasbenika pa se občasno sprehodi tudi po prostoru in igrata za vsakega obiskovalca posebej.

Vabljeni na posebno zvočno izkušnjo!

*ANDREJ HRVATIN je glasbenik in oblikovalec zvoka iz Maribora. Kot oblikovalec zvoka je sodeloval s številnimi slovenskimi jazz in alternativnimi glasbeniki. Deluje tudi na področju radijske produkcije, nekoč kot glasbeni urednik radia MARŠ in avtor oddaj o tradicionalni in sodobni klasični glasbi, kasneje pa kot samostojni soustvarjalec radijskih iger in zvočnih knjig.
Kot glasbenik sodeluje v zelo raznolikih glasbenih in performativnih projektih ter soustvarja ali je soustvaril glasbo za vizualne, plesne, filmske in gledališke projekte.

Pomemben del ustvarjalnosti namenja “soundartu” in elektro-akustičnim zvočnim performansom v povezavi z raziskovanjem umetnostne terapije pod imenom NIMETU; leta 2008 je gostoval na Sonic Art rezidenci v New Delhiju in 2014 na ISIM konferenci v NY.

Soustvaril je avtorsko glasbo za razne plesne projekte in v živo spremljal plesne predstave in delavnice različnih žanrov; od sodobnih in improviziranih do afriških in orientalskih.

Trenutno poglobljeno raziskuje povezavo umetnosti in umetnostne terapije s šamanističnimi elementi (projekt Locus Solus, zvočna potovanja Immersion Vortex) ter poučuje etno tolkala. Sodeluje s priznano sodobno plesalko Tino Dobaj, s katero prav tako raziskujeta povezave giba, zvoka in umetnostne terapije.

www.nimetu.org

Video: https://www.youtube.com/watch?v=9ZT2CvGZqY8

* ALJA PETRIC je študentka petja na oddelku za jazz glasbo Koroškega deželnega konservatorija v Celovcu. Kot glasbenica deluje v zasedbi Duo Ponte. Koncertno je aktivna v različnih projektih po Sloveniji in tujini.
Alja je zastopnica društva Enovita Društvo za veselo življenje, v katerem že nekaj let intenzivno deluje na področju uporabe terapevtskih zvočil v vsakdanjem življenju. V zadnjem letu je zaključila izobraževanje na zagrebški Peter Hess Academy (Peter Hess Akademija) in pridobila naziv “Praktičar Peter Hess zvučne masaže”.

V svojem delovanju nastopa kot pevka in tudi instrumentalistka ter na odru velikokrat povezuje glasbeno umetnost s terapevtskimi glasbili, pripovedništvom in poezijo. Deluje pri širjenju etno- in svetovne-glasbe, izobraževanju in izvajanju individualnih ter skupinskih zvočnih terapij in zvočnih delavnic za vse generacije.

www.duoponte.com

DELI