“MIKKalo nas je spoznati sebe”

V Mladinskem informativnem in kulturnem klubu Murska Sobota je potekal projekt »MIKKa me spoznati sebe«, katerega namen je bil poudariti pomembnost dobrega psihofizičnega stanja mladih. V sklopu projekta, katerega vodji sta bili Larisa Deutsch in Mateja Černjavič, sta se odvili dve delavnici. 

Prva delavnica je bila delavnica joge, ki je potekala 18.10.2018 pod mentorstvom izvajalke joge in meditacije Tatjane Baligač. Na delavnici se je mladim predstavila joga, kako s pomočjo joge spoznati sebe, kako lahko joga pomaga pri krepitvi pozitivne samopodobe in sprejemanju sebe (svojih občutkov in svojega telesa), kaj se zgodi z življenjsko energijo med prakso joge in kako lahko joga pomaga v stresnih situacijah (pred testi, izpiti, tekmovanji, ipd.). Mladim so se predstavile osnovne joga asane – telesni položaji, ki pomagajo sprejeti sebe, pomagajo pri krepitvi pozitivne samopodobe in ki so lahko v pomoč pri vseh življenjskih izzivih (tehnike, ki krepijo, pomirjajo, dajo pogum in optimizem). O izkušnji delavnice je poročala ena izmed udeleženk Diana, ki pravi: »Z jogo sem se srečala prvič in morem povedati, da mi je bilo zelo sproščujoče. Nekatere vaje so mi sicer bile nekoliko težke, vendar ob koncu sem se počutila zelo močno in veselo, ker sem šla preko svojih meja.« 

Drugi del projekta, v sklopu katerega se je 25.10.2018 odvila delavnica čuječnosti, je potekala pod mentorstvom diplomirane voditeljice čuječnosti Brede Smej. Delavnica je potekala v sproščenem vzdušju, kjer se je najprej predstavilo kaj čuječnost sploh je, kratka zgodovina in teoretično ozadje metode. V nadaljevanju se je prikazala kako čuječnost deluje, kako jo prakticiramo in kako nam lahko pomaga pri obvladovanju stresa. V sklopu delavnice so se izvedle tudi nekatere tehnike meditacije (»meditativno sedenje«, »body scan«). 

»Delavnica je bila zelo zanimiva, ker me je dejansko opozorila na to, da sem morem večkrat v življenju ustaviti in vzeti čas zase. Zdi se mi, da sem spoznal tehnike, ki jih bom definitivno uporabil v svojem vsakdanu. Bilo mi je tudi všeč kako je izvajalka razložila kaj je stres in kako se z njim soočiti« je delil z nami udeleženec Mitja. 

DELI