Odprto obrobje: Nina Kurnik – Corporis

Torek, 4. september 2018
Galerija Odprto obrobje
ob 18.00
Vstop prost
________________________
NINA KURNIK: ”Corporis”
Otvoritev razstave slikarskih del in ilustracij

Pregledna razstava slikarskih del in ilustracij Nine Kurnik nas vodi skozi percepcijo telesa, življenja ter dojemanja ženskosti kot glavnega motiva.
Gre za lirične podobe in izraze premikajočih, vzpenjajočih, rahlo odmaknjenih teles.
V slikarskih delih Nine Kurnik zmeraj kot glavne protagonistke nastopajo ženske. Na razstavi Corporis figure poplesavajo z malodane erotičnim, ter nežnim pridihom, so sproščene v svoji nagosti, a pri tem zunanjih pogledov ne zavajajo ali zapeljujejo direktno. So lirična dela, ki s svojo formo in pojavnostjo nevsiljivo šepetajo o večni ter neminljivi estetiki. So upodobitve življenja v »svojem«, posamezniku lastnem svetu, ki ga opazovalci lahko opazujejo le z distanco.
V slikah je tako čutiti močno izpoved, delo, ki pa ne popisuje realnosti vidnega v smislu avtoportretiranja.
Ženske figure si lahko zamislimo kot pretvorbo avtoričine čutnosti v prepoznavno vizualno podobo. Slikarka pri tem premišljeno izbira in kombinira različne tehnike od oglja, svinčnika do tuša, s katerimi ustvarja nežne prehode, do akrilnih pastoznih nanosov, ki podobam vdihnejo življenje.

Tako kot figure v slikarskih delih tudi ženske v delih na papirju obstajajo v neminljivem prostoru in času, ki pripadata drugemu – če hočemo, nadsanjskemu svetu. Črne linije, ki se bolj ali manj serpentinasto ovijajo skozi figure, izražajo v kontrastu s subtilno risbo na papirju zavetje in varnost po večini zamišljenim ženskam.
To niso dela, ki bi jih le opazovali. Z atmosfero in občutji, ki jih slikarka ustvarja skozi linijo, nas napeljuje, da jim tudi prisluhnemo.
Slikarka tiho in nevsiljivo, vendar z močnim vizualnim izrazom, napeljuje na večno estetiko, vse dobro in ves svet, ki je predvsem in najprej v nas samih.
___________________
➡︎Nina Kurnik (1987) je diplomirala iz slikarstva in modernih vizualnih praks v letu 2016. Na področju vizualne umetnosti je vidno dejavna že skoraj desetletje. Slikarska dela in ilustracije je razstavljala na več kot ducat samostojnih in skupinskih razstavah.
Med vidnejšimi projekti ilustracije na slovenskem in tudi v tujini so t.i. “on show” ilustracije Ljubljanskega tedna mode (2016), ilustracije za znamko Aero temper – Aero Ponosni na svoje barve (junij 2017), ilustracije za Cretacolor Austria (2017,2018), digitalne ilustracije za STO @feelslovenia (2018), ilustracija za kampanjo STO #ifeelsLOVEnia (junij 2018), itd.
Spekter ustvarjanja je v zadnjih letih razširila na digitalne medije, kjer deluje kot neodvisna ustvarjalka komunikacijskih strategij in ter pripovedovalka zgodb skozi vizualni material. Njen “pogled na vizualnost” lahko spremljate tudi skozi fotografije Pivovarne Bevog. Bit njenega ustvarjanja in iskanje kompozicij bo zmeraj globoko zakoreninjeno v slikarstvu, saj kot sama pravi, je le – to tista; prvinska – “bio vizualna znanost”, ki jo človeštvo na tem področju neguje že tisočletja, ona pa preprosto v svojem srcu. Slikarstvo je namreč zanjo bilo tisto, ki jo je od malih nog peljalo skozi svoj pester vizualni svet – učilo jo je razumevanja prostora, forme, barve ter opazovanja kompozicij ter nato kreiranja novih, preko drugih medijev vizualnega izražanja.
___________________
Razstava je na ogled do 18. septembra 2018


* Projekt Odprto obrobje je podprt s strani Ministrstva za kulturo RS

DELI