Razpisi in pozivi

Loading Dogodki

« All Dogodki

  • This dogodek has passed.

Koncert meseca: Urban & 4 /HR

25. november, 2017 @ 21:00 - 26. november, 2017 @ 3:30

8€

25. 11.2017
MIKKov klubski prostor ob 21.00
Koncert po 22.uri
Vstopnina 8 eur

Vstopnice lahko kupite, vsak dan od ponedeljka do petka med 9:00 in 17:00 uro, v pisarni MIKK-a.

……………………..
📢 URBAN & 4 (Rijeka/ HR)

➡︎Damir Urban, nekdanji frontman kultne reške rockovske skupine Laufer, ki je razpadla sredi devetdesetih let, je kmalu zatem ustanovil zasedbo Urban & 4, v katero je vključil še štiri uveljavljene reške glasbenike.

Laufer je bil pretežno kitarski bend, ki je izhajal iz postpunkovske tradicije, glasbeni izraz skupine Urban & 4 pa je bil opazno drugačen in manj surov. Idejni vodja novega benda pa je že s prvim albumom (Otrovna kiša, 1996) obveljal za avtorja, ki pozorno spremlja svetovne glasbene smernice in jih vključuje v svojo glasbo.

Toda že z naslednjo ploščo (Žena dijete, 1998) je obveljal tudi za zrelega glasbenega ustvarjalca, ki se ne glede na pričakovanja občinstva in medijev iz albuma v album spreminja. Takratni album je bil uspešnica in Urban se je zaradi njega znašel v samem vrhu hrvaškega mainstreama. Sledilo je nekoliko daljše nekreativno obdobje, ki ga je prekinila izdaja solidnega, k rockovskim koreninam obrnjenega albuma Retro (2004). Temu je po zamenjavi kitarista Tončija Radića z mladim Luko Tomanom sledil še producentsko najboljši, idejno pa verjetno najslabši album doslej, Hello! (2009).

Po petih letih diskografskega premora (če odmislimo kratki plošček Kundera iz leta 2012) se Urban vrača.
Plošča Mamut dokazuje, da je Urban & 4 več kot uigrana, kompaktna skupina glasbenikov, ki se po slabih dveh desetletjih utrjevanja položaja na glasbenem zemljevidu nekdanje Jugoslavije zdaj lahko znova prepuščajo ustvarjalnim užitkom. Zdi se, da se po novem večinoma ukvarjajo s smrtjo (Kada se voda povuče, Pasolini, Dva metra, Leteći Holandez) in z intimno-izpovedno liriko (Sutra ćemo pričati, Priđi mi bliže, Malo je, Gluposti u dvoje), ki jo izražajo v besedilnem in glasbenem (vokalnem) smislu s popolno interakcijo med člani benda.

Pop formo, prepoznavno s prejšnjega albuma, je tokrat zamenjal bolj minimalističen, manj dostopen glasbeni izraz, ki ga spremljajo prepoznaven, čeprav nekoliko izzivalnejši Urbanov vokal in daljši atmosferični vložki, zlasti v komadu Venecija tone.
Mamut je očitno plošček, ki za Urbana in štirico pomeni prelomnico. Gre za glasbeni izdelek visoke umetniške in glasbene vrednosti, kakršnega lahko ustvari le dovolj zrel in samosvoj avtor ali skupina. Mamutsko.

Odličnemu cd-ju Mamut je koncem leta sledil še dvojni cd LIVE 2015.
…………………………..
* Projekt ALTERNATIVNA GODBA je sofinanciran s strani Ministrstva za kulturo.

DELI

Podrobnosti

Začetek:
25. november, 2017 @ 21:00
Konec:
26. november, 2017 @ 3:30
Cena:
8€

Organizator

MIKK
Telefon:
02 534 98 90

Prizorišče

MIKK Murska Sobota
Trubarjev drevored 4
Murska Sobota, Slovenija
+ Google Map

Designed using Metrolo Premium. Powered by WordPress.