Razpisi in pozivi

Loading Dogodki

« All Dogodki

  • This dogodek has passed.

Dokudoc v MIKKu

12. december, 2018 @ 19:00 - 22:00

Sreda, 12. december 2018
MIKKov klubski prostor
19.00
Vstop prost
_______________________
🎞V 7. ediciji Mednarodnega festivala dokumentanega filma DOKUDOC 2018 v Mariboru, je bilo na ogled 32 dokumentarnih del novejše slovenske produkcije, 5 tujih dokumentarnih filmov in 2 dokumentarna filma po izboru 96. letne filmske montažerke Marije Fajdiga Pirkmajer, ki ji je letos bila podeljena plaketa DOKUMENTARNO IME 2018 in je ob tej priložnosti povedala: ” Iz vsega srca se zahvaljujem za podeljeno nagrado. Predstavlja mi priznanje za moje ustvarjalno delo, ki sem ga opravljala z vsem srcem. Delo montažerja in režiserja je tesno povezano, pomembna je njuna medsebojna usklajenost. Priznanja, ki jih festival podeljuje, pa naj bodo spodbuda mladim montažerjem pri njihovem ustvarjanju!”

Letos je žirija, ki so jo sestavljali Mako Sajko, Oliver Sertić in Vlado Škafar, podelila naslov DOKU IZBRANI 2018 kar trem filmom, in sicer ODA KAMELI, režiserja Mihe Mohoriča, ki je bil premierno prikazan na DOKUDOC #7 festivalu, dokumentarni film SINE LEGIBUS – PO POTEH 1976, režiserke Milene Olip, ki je bil predpremierno prikazan na DOKUDOC #7, ter PETER VS. HARRY, režiserke Ide Weiss.

Več o samem festivalu: www.dokudoc.si

Te tri izbrane filme si bomo lahko v letošnjem decembru ogledali tudi v MIKKu v Murski Soboti v sodelovanju z Mednarodnim festivalom dokumentarnega filma Dokudoc.

O filmih:
🎬ODA KAMELI, Miha Mohoric, 12 min
V navalu informacij smo ljudje postali vedno bolj imuni na žalostne in krivične zgodbe beguncev in ljudi v stiski. Oda kameli govori o človeški empatiji, ki vedno bolj izginja v navalu množičnih medijev. Bo kameli uspelo oživeti človeško empatijo?

🎬SINE LEGIBUS – PO POTEH 1976, Milena Olip, 70 min
Misli 105-letne Mice Olip, dobijo glas in nas popeljejo v leto 1976 na dvojezično južno Koroško. Avstrijske zvezna vlada po vsej Avstriji izvede t.i. ugotavljanje manjšin-ljudsko štetje. Ta naj bi bilo podlaga za postavitev dvojezičnih krajevnih napisov. Slovenska narodna skupnost na Koroškem se odloči kljubovati preštevanju. V majhni gorski vasici Sele se štirje fantje odločijo za »akcijo« posebne vrste, ugrabitev volilne skrinje.

🎬PETER VS. HARRY, Ida Weiss, 55 min
Peter vs. Harry je enourni dokumentarni portret v Ljubljani živečega nemškega vsestranskega umetnika Petra Braatza. Film se v prvi vrsti osredotoča na prikaz njegovega filmskega in glasbenega opusa, skozi njegovo pripoved pa izvemo tudi kako je potekala njegova umetniška pot, ki je bila vedno tesno povezana z glasbo.

* Oliver Sertič, je izbor filma Oda kameli, režiserja Mihe Mohoriča, utemeljil: »V tišini noči in ritmu narave, odhaja eno življenje, da bi se rešila druga. Intimno in bližnje, brez besed, ta odlična režijska miniatura pove mnogo več, kot nam prikazuje kamera. Preprosto, a močno avtorsko delo nas uči spoštovanja. To posvečeno dejanje izkaže več spoštovanja do svoje žrtve, kot ga mi eden do drugega.«

* Vlado Škafar, je izbor filma Sine Legibus, režiserke Milene Olip, utemeljil: »Milena Olip družinsko in družbeno zgodbo o uporu človeka in manjšinskega ljudstva za obstoj predstavi z navdahnjenim in dobro uglašenim tkanjem sicer klasičnih pripovednih postopkov spominskih pripovedi, arhivskih utrinkov in rekonstrukcije zgodovinskega dogodka. Predvsem pa s srcem in poezijo, ki sta velikokrat spregledani temelj pristnih uporov. S tistim nežnim slovenskim srcem, ki se znova zdi, da se je najbolj ohranilo zunaj Slovenije. In nenazadnje ta lepi film prihaja v pravi čas, ko Slovenci v matični domovini množično zapirajo vrata in srca današnjim “brezzakoncem“, ki so koroškim Slovencem pravzaprav bratje po usodi.«

* Mako Sajko, je izbor filma Peter vs. Harry, režiserke Ide Weiss, utemeljil: »Dokumentarni film prikazuje sožitje med dvema karakterjema v eni osebi in njune zaplete ter kljub intimnim problemom doseže ravnotežje in rešitev. Režija odraža profesionalnost, dobro dramaturgijo in ritem filma.«

DELI

Podrobnosti

Datum:
12. december, 2018
Čas:
19:00 - 22:00

Organizator

MIKK
Telefon:
02 534 98 90

Prizorišče

MIKK Murska Sobota
Trubarjev drevored 4
Murska Sobota, Slovenija
+ Google Map

Designed using Metrolo Premium. Powered by WordPress.