KOLEDAR DOGODKOV

DELI
Nov
22
pet
80ta: desetletje mladih – predstavitev knjige Žige Valetiča
Nov 22 @ 19:00 – 21:00
80ta: desetletje mladih - predstavitev knjige Žige Valetiča

Petek, 22.11.2019
MIKKov klubski prostor
19.00
vstop prost
__________________
📖🎶Zgodba slovenskega pop-rocka v času,
ko je popularna glasba krojila
podobo (in usodo) sveta

V osemdesetih, ki so dokončno presekala prevlado slovenske popevke, smo dobili sintesajzerje, videospote, osebne računalnike ter napredno studijsko tehnologijo, kar je doprineslo k rojstvu novih žanrov. Poleg punka in novega vala so nas stresli heavy metal, hard-core, industrial, etno in ja, tudi eurodisco, domačijski pop ter domoljubni rock. Ob koncu desetletja je polagoma prišlo do menjave nosilcev zvoka, saj so vinilke in kasete nadomestili cedeji, v vmesnem času pa se je z inštrumenti in mediji spečalo nekaj najstniških generacij, ki so bile po eni strani nedolžno zazrte proti Zahodu, še bolj nedolžno pa so ljubile svojo širšo domovino – Jugoslavijo.

To je knjiga o nas, o takratnih albumih, pesmih in izvajalcih, ter o tem, zakaj se ob poslušanju slovenskih radijskih postaj še danes lahko zdi, kot da smo obtičali v prejšnjem stoletju. In tudi o tem, kako se premakniti naprej.

DELI
Nov
23
sob
Družabni večer sodobnih namiznih iger z Pravi Junak
Nov 23 @ 17:00 – 23:45
Družabni večer sodobnih namiznih iger z Pravi Junak

MIKK Murska Sobota in Pravi Junak
Sobota, 23. november 2019 od 17.00 naprej
Klubski prostor
Vstopnine ni!

V soboto 23. novembra bo založba iger @Pravi Junak predstavila štiri nove slovenske izdaje večkrat nagrajenih iger s kartami mednarodno priznanih avtorjev:
🌈 Illusion, inovativno igro optični prevar
🌸 Ohanami, čudovito igro zbiranja nizov in sestavljanja lestvic
💀 The Game, neprizanesljivo sodelovalno izkušnjo in
🐰 The Mind, svojevrstno sodelovalno igro, ki ji ni para!

Imeli bomo tudi PLAY & WIN tekmovanje v igri Ohanami, zmagovalca čaka fina nagrada! 🏆

Do dogodka bomo v tukaj objavljali tudi video pravila za Ohanami in preostale igre, tako da boste lahko prišli pripravljeni. 🤓

DELI
Nov
27
sre
MIKK Kino: Bend VS Brend in 20.000 dni na zemlji
Nov 27 @ 20:00 – 22:00
MIKK Kino: Bend VS Brend in 20.000 dni na zemlji

Sreda, 27. november 2019
MIKKov klubski prostor
20.00
vstop prost
_________________________
🎥 BEND VS BREND (glasbeno – dokumentarni film / Hanna Szentpeteri & Simona Jerala / Slovenija / 2018 / 20 min, koproducent: Kino Šiška)

Dobrodošli v šestmesečni utrip glasbenega življenja Maše Pavoković in Eve Kristine Filipčič, menedžerki skupin Koala Voice in persons from porlock. Filmska ekipa skupinama sledi po Sloveniji in tujini, kjer se akterji filma soočajo z glasbenimi prelomicami. Maša Pavoković je že tri leta neločljivo povezana s skupino Koala Voice, eno bolj prepoznavnih mladih glasbenih skupin pri nas. Kje se riše meja med prijateljstvom in poslom? Kakšna je funkcija menedžerja? Eva Kristina Filipčič je za svoj prvi bend izbrala persons from porlock. Je ambicioznost menedžerja dovolj, da skupina obstane? Kaj se zgodi, če se izvajalec ne želi podrediti zahtevam klasične glasbene industrije?

* Projekt je bil zmagovalni projekt razpisa za Kulturni evro 2017 Kina Šiška

………………

🎥 20.000 DNI NA ZEMLJI (»20,000 Days on Earth«)

© 2014 * glasbeni dokumentarni film, 97 minut
Nick Cave, Ray Winstone, Blixa Bargeld, Kyle Minogue
Iain Forsyth, Jane Pollard

Dvajset tisoči dan v življenju Nicka Cava – od jutranjega zvoka budilke do sprehoda po plaži po večernem koncertu.

Cave se med brskanjem po osebnem arhivu spominja svojih bolj divjih let, se v pogovoru s psihoanalitikom vrača v svoje otroštvo ter se v sanjskih prizorih pomenkuje z »duhovi« iz preteklosti: rednim sodelavcem Warrenom Ellisom, igralcem Rayem Winstonom, bivšim članom benda Blixo Bargeldom ter s Kylie Minogue, s katero je zapel svoj največji hit Where the Wild Roses Grow – poleg tega pa v živo izvede tudi nekaj komadov s svojega zadnjega studijskega albuma. Kombinacija igranih in dokumentarnih posnetkov na vsakem koraku briše mejo med umišljenim in resničnim ter med zasebnim in javnim.

Dvajset tisoč dni na Zemlji ni toliko klasični dokumentarec kot portret nebrzdane ustvarjalnosti. »Ta dan je hkrati bolj in manj resničen, bolj in manj zanimiv kot moj dejanski dan – odvisno, kako gledaš.«

DELI
Nov
29
pet
Odprto obrobje: Mankica Kranjec- ”Po stopinjah mojega deda”
Nov 29 @ 18:00 – 21:00
Odprto obrobje: Mankica Kranjec- ”Po stopinjah mojega deda”

Petek, 29. november 2019
Galerija Odprto obrobje
ob 18.00
vstop prost
____________________________
Odprtje fotografske razstave Mankice Kranjec ◀︎

📸»To je moja povest o dobrih ljudeh, prijaznih vaseh, osamljenih razpotjih, prostranih njivah, skritih močvirjih in tistih poteh, kjer je nekoč hodil moj ded Miško Kranjec.

Z vizualnimi podobami in skozi svoj objektiv, zlasti pa takšne, kot so videti danes, predstavljam motive slikovitih prekmurskih ravnic, kjer je dedek preživljal svojo mladost v močvirju, kamor je rad hodil na lov in kjer je lovil ribe. V svoj objektiv sem ujela stare domačije, kjer se je rad srečeval s prijatelji, in tiste vasi, kamor se je enkrat na teden s kolesom odpeljal v pekarno po svež rženi kruh … Mnogo teh podob danes ne obstaja več in mnoge so se močno spremenile. Nekateri rokavi Mure so izginili, nekatere poti je prerasel gozd in nekaterih hiš danes več ni. A ostalo je Prekmurje v vsej svoji preprosti čarni lepoti.

Sem pričevalka nekega časa, ki je v svoji prvotni podobi izginil, a vendar ostaja v spominih ljudi, ki so tisti svet še poznali. In hkrati sem dokumentaristka podob, ki bodo mogoče nekoč izginile. Na fotografije sem skušala zabeležiti nekaj tistih drobnih vsakdanjosti in zgodb “malega človeka”, ki jih je ded z veliko ljubeznijo, kot to zna le izvrsten pisatelj, opisoval v svojih knjigah in predvsem – kot jih je nekoč doživljal tudi sam.

Čeprav sem v Prekmurje z družino v preteklosti odhajala pogosto, pa so to običajno bili vedno krajši obiski. Zato sem si lansko poletje vzela čas, da doživim tisto pravo življenje med ravnicami, spim na postelji iz sena, in dolge poletne dneve preživljam med krasnimi ljudmi. Z mamo, očetom in našim psičkom Bluesom smo skupaj prepotovali Prekmurje podolgem in počez. Tam sem spoznavala tisti izjemni svet, ki ga moj ded opisuje v literarnih delih. V iskanju njegovih stopinj sem odkrivala svoje korenine in odgrinjala tiste plasti njegovega življenja, ki so mi bile doslej še neznane.

Da bi ulovila prve sončne žarke, ki pronicajo skozi trte v Lendavskih goricah, sem vstajala pred sončnim vzhodom. Iskala sem jutranje meglice na presunljivih ravnicah panonskega sveta, ko sem še pred jutranjim krikom sosedovega petelina s škornji brodila po blatu prekmurskih njiv. Opazovala sem žareče sončne zahode, ko se je nad deželo spustil mrak, in več ur čakala štorklje, da priletijo v svoje gnezdo …

Fotografska razstava me je med nastajanjem popeljala na globoko čustveno popotovanje, fotografije pa bodo v izbranih starih lesenih prekmurskih okvirjih, ki sem jih našla pri lokalnih starinarjih, na stenah galerije subtilno ustvarjali povezavo med preteklostjo in sedanjostjo.

Razstavljene fotografije sem dopolnila s citati iz dedkovih knjig in jih opremila s spomini in zgodbami mojega očeta Matjaža, ki me je na tej edinstveni poti vodil vse od Velike Polane in Turnišča, pa do Črneca in Mirišča, nato naprej od Ložiča pa do Lendave in vse do Lendavskih goric. In nato spet nazaj v Veliko Polano. Prav ti zapisi, ki dopolnjujejo izbrane vizualne podobe, pripovedujejo povsem svojo enkratno zgodbo o človeku, ki je bil veliko več kot le izvrsten pisatelj. Bil je človek Prekmurja in ponosna sem, da je bil moj dedek.«

⬇️
* Mankica Kranjec (1985) je slovenska novinarka in fotografinja, ki jo vedno zanima odkrivanje novih idej in novih svetov. Prav to je združila s svojo neprestano željo po umetnosti in potovanju. Na svojih poteh v daljne dežele skuša odkriti neodkrito in prikrito – tisto, kar je mnogim pogledom pogosto zastrto, svojim fotografskim projektom pa rada vdihuje tisto nekaj drugačnega in svetovljanskega.

Obožuje vonj cvetočih češenj in navdihuje jo lepota vsakdana. Zase pravi, da je večna optimistka, ki preprosto obožuje svoje delo. Nekaj podedovanih genov za umetnost in pisanje je združila v svojem edinstvenem pogledu na svet. Svoje reportaže objavlja v domačih in svetovnih medijih, sodeluje s tujimi fotografskimi agencijami, podpisala pa se je tudi pod številne fotografske projekte doma in v tujini, ter se predstavila na več kot 35 samostojnih in skupinskih fotografskih razstavah v Sloveniji, ZDA in drugod po v svetu. Trenutno živi in ustvarja v Ljubljani.

Več o avtorici razstave:
http://www.mankica.com
https://www.instagram.com/mankica/

Razstava bo na ogled do 13. decembra 2019
________________

* Projekt Odprto obrobje je podprt s strani Mestne občine Murska Sobota

DELI
Nov
30
sob
United HC Breka IV
Nov 30 @ 21:00 – Dec 1 @ 4:00
United HC Breka IV

United HC Breka IV
Sobota:30.11.2019
MIKK Murska Sobota
Vstopnina:5€

Vstopnice so v prodaji v MIKKovi kavarni.

——————————–
1-The Dog
Wroclaw / Poland
https://thexdog.bandcamp.com/
https://www.facebook.com/thexdog/

2-Chaver
Halle / Leipzig DE
https://chaverband.bandcamp.com/
https://www.facebook.com/chaverband/

3-Obscene Revenge
Middle East Coast / Italy
https://obscenerevengeofficial.bandcamp.com/
https://www.facebook.com/ObsceneRevengepunx/
—————————

SEE Y’ALL ! ! !

DELI