V MIKKu se je predstavila Kaja Bakan

V petek, 17.7.2020 je v MIKKovi galeriji Odprto obrobje potekala otvoritev razstave Kaje Bakan z naslovom KÍNTSÜGÍ.

Kolekcija tekstilnih instalacij in skulptur imenovana KÍNTSÜGÍ ima izhodišče v japonski vabi sabi filozofiji in prekmurskem lončarstvu. 

Današnja družba daje prednost lepoti, popolnosti, mladosti in materialnim dobrinam. Vsaka nepopolna, obrabljena stvar se hitro zavrže, spregleda oziroma se jo smatra kot napako. Kintsugi je japonska umetnost popravljanja zlomljenih lončenih izdelkov z zlatim oziroma srebrnim lakom. Ob procesu popravljanja se ne sme strmeti k skrivanju napak, bistvo je, da se zlomljene linije močno in lepo poudarijo. Kintsugi spada pod japonsko filozofijo vabi sabi, ki predstavlja podstat japonski estetiki in išče lepoto v vsakem vidiku nepopolnosti narave. Je estetika obstoječih stvari, ki so nepopolne, nestalne in nedokončane. Japonska kultura je bila povezena z rojstno pokrajino – Prekmurjem, natančneje s prekmurskim lončarstvom. Lončarstvo sodi med najstarejše obrti na Slovenskem, v Prekmurju je predstavljalo najpogostejšo domačo dejavnost.

Pri oblikovanju kolekcije so uporabljeni stari, zavrženi kosi prekmurske lončevine in ponošene najlonke, ki so preko vezenine združeni v skulpture. Vezenina je ročna tehnika, ki je zelo dragocena, saj zahteva veliko časa in pozornosti. Metalizirani sukanci srebrne in črne barve ponazarjajo lak, ki se uporablja za tehniko kintsugi in prav tako kot slednji dajo lončevini dodatno vrednost. Tudi pri instalaciji so uporabljene ponošene, raztrgane najlonke. Rjavkaste barve instalacije in črno-sive barve skulptur ponazarjajo tipične barve tradicionalne prekmurske lončevine. 

Glavno sporočilo za gledalca je, da naj sprejme svojo krhkost in napake ter nepopolnost in nestalnost življenja. Kolekcija je plod diplomskega dela, ki je nastalo pod mentorstvom doc. Katje Burger Kovič.

Fotografije: Marijo Zupanov

DELI