Filmski teden Evrope 2019 v MIKKu

Filmski teden Evrope v naše kraje znova prinaša kakovostno evropsko filmsko produkcijo! Med 4. majem in 13. junijem se bo v 12 krajih po Sloveniji zvrstilo 33 brezplačnih projekcij.

Razvajali se bomo seveda tudi filmofili v Pomurju. Regionalna informacijska točka Europe Direct Pomurje in Mladinski informativni in kulturni klub Murska Sobota namreč v prostorih MIKK kluba pripravljata brezplačne projekcije treh izjemnih filmov.

Ob sredah zvečer k ogledu vabijo Bojevnica, zmagovalec 29. LIFFa in prejemnik nagrade LUX, kontroverzna Hiša, ki jo je zgradil Jack Larsa von Trierja in navdihujoč Bergman: eno leto, eno življenje.

[SREDA, 8. 5. 2019 ob 20:00]
Bojevnica / A Woman at War (2018) / Benedikt Erlingsson

Petdesetletna Halla, energična in neodvisna ženska, živi dvojno življenje. Priljubljena vodja pevskega zbora je skrivaj namreč strastna okoljevarstvena aktivistka. Halla, ki jo mediji poznajo le pod vzdevkom »ženska z gore«, povsem sama bije vojno proti lokalni industriji aluminija. A ravno ko se pripravlja na svojo najdrznejšo operacijo, prejme pismo, ki spremeni vse …

Film poln akcije, humorja in glasbe je islandski režiser opisal kot »feel-good film o podnebnih spremembah.«

Napovednik: https://www.youtube.com/watch?v=-GAIYw3xvjs
——————————————————————————————
[SREDA, 15. 5. 2019 ob 20:00]
Hiša, ki jo je zgradil Jack / The House That Jack Built (2018) / Lars von Trier

V zgodbi, ki se odvija v ZDA sredi sedemdesetih letih, spremljamo Jacka in umore, ki zaznamujejo njegovo kariero serijskega morilca. Policijska intervencija se vse bolj približuje, Jack pa se medtem podaja v vse večja tveganja, da bi ustvaril svoje ultimativno umetniško delo.

Doslej najbolj šokanten in kontroverzen film Larsa von Trierja je na festivalu v Cannesu sprožil tako množično zapuščanje dvorane kot stoječe ovacije. Zaradi eksplicitnih prizorov nasilja je mlajšim od 15 let ogled filma prepovedan.

Napovednik: https://www.youtube.com/watch?v=BSByTiLzWTg
——————————————————————————————
[SREDA, 22. 5. 2019 ob 20:00]
Bergman: eno leto, eno življenje / Bergman – ett år, ett liv (2018) / Jane Magnusson

Suhljati Šved Ingmar Bergman je v svojih poznih tridesetih vstopil v mrzlično obdobje filmske ustvarjalnosti. V letih od 1957 do 1963 je posnel nekaj največjih klasik v zgodovini filma, režiral vrsto gledaliških in radijskih iger ter šest televizijskih filmov.

Film pod drobnogled vzame leto 1957, eno najbolj plodnih v življenju in ustvarjanju Bergmana, ter skozi arhivske posnetke in številne intervjuje z režiserjevimi sodelavci in sopotniki razgali resničnega moža za mitsko podobo filmskega velikana.

Napovednik: https://www.youtube.com/watch?v=92ynaK8SDnE
——————————————————————————————
*Rezervacije ali prevzem vstopnic niso potrebni (prost vstop do zapolnitve mest).
——————————————————————————————
——————————————————————————————
Filmski teden Evrope, ki že tradicionalno poteka v maju, organizirajo regionalne informacijske točke Europe Direct v Sloveniji in RRA Severne Primorske v sodelovanju z lokalnimi kinematografi ter s Centrom Ustvarjalna Evropa, Predstavništvom Evropske komisije v Sloveniji in Pisarno Evropskega parlamenta v Sloveniji.

Namen Filmskega tedna Evrope je približati raznolikost in bogastvo evropskega filma širši javnosti, vsi predvajani filmi pa so prejemniki sredstev EU za spodbujanje evropske filmske in avdiovizualne industrije.

DELI